Як оскаржити рішення суду?

Нерідко зустрічаються випадки, коли ви зробили все від вас залежне, надали переконливі докази своєї позиції, а суд виносить рішення на користь вашого супротивника. Цьому є просте пояснення — судді теж люди і вони можуть допускати помилки, тлумачити закон не так, як судді вищих інстанцій. У кожному разі-панікувати не варто, адже у вас є законний спосіб оскаржити судовий вердикт у вищих судових інстанціях. Пам’ятайте, що в процесуальному кодексі встановлено чіткий порядок оскарження рішення судів, тому писати скарги з приводу незаконного, на вашу думку, рішення суду в прокуратуру, Президенту України, Верховна рада України або в Кабінет Міністрів України не потрібно, так як у цих органів немає абсолютно жодних повноважень щодо перегляду та скасування рішень судів.

Так само хочу вас застерегти від поспішного написання скарги безпосередньо на дії судді, оскільки до відповідальності його можна залучити лише за винесення завідомо неправосудного рішення або неналежне ставлення до посадових обов’язків.

Єдино вірний спосіб довести свою правоту-це оскаржувати вердикт феміди у вищу інстанцію. Строки звернення зі скаргою встановлені в ст. 294 ЦПК України, а саме — 10 днів з того дня, коли рішення було винесено або з дня отримання його вами, якщо ви не були присутні при його оголошенні.

Форма і зміст апеляційної скарги так само обов’язково повинні бути такими як зазначено у статті 295 ЦПК України. Просто завантажити текст з інтернету і вставити туди свої дані не вийде, тому вам можуть взагалі відмовити навіть у прийнятті скарги. Подати скаргу вам потрібно в канцелярію того суду, який виніс рішення. З практики можу сказати, що з дня подання скарги до повідомлення про призначення справи, проходить від 2-х тижнів до місяця. Якщо в ці терміни вам не прийшла повістка, можете уточнити в канцелярії апеляційного суду, чи призначено до розгляду ваша справа.

Якщо ж і апеляційний суд не скасував попереднє рішення, то ви можете звернутися до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, який знаходиться в м Києві. Головна відмінність від апеляції в тому, що скаргу ви подаєте безпосередньо до касаційного суду і терміни подання — 20 днів з дня оголошення рішення апеляційним судом.

Законом встановлено чіткі вимоги і для касаційної скарги, ознайомитися з якими ви можете в статті 326 ЦПК України.

У будь-якому разі, настійливо рекомендую перед написанням будь-якого процесуального документа звертатися за консультацією до адвоката, який зможе підказати, як правильно скласти ту чи іншу скаргу.

Юридична компанія «Теміс Лавьерс Групп» допоможе вам у вирішенні складних питань:        

Задайте онлайн питання юристу: