Розлучення через суд

Пропонуємо вам зразок позовної заяви про розірвання шлюбу, розроблений професійними юристами. При підготовці бланка заяви був використаний досвід провідних фахівців в області сімейних правовідносин. Можемо стверджувати, що склавши позовну заяву про розірвання шлюбу за рекомендаціями наших спеціалістів ви зможете швидко закрити неприємні питання і почати все з чистого аркушу.

5 кроків для складання позовної заяви про розірвання шлюбу

  1. Отримайте детальну інформацію про розірвання шлюбу, ознайомтеся з прикладами позовних заяв, з рішеннями судів і судовою практикою.
  2. Визначте суд, до якого потрібно буде подати свою заяву.
  3. Сплатіть державне мито при подачі позову.
  4. Зберіть необхідні документи, зробіть їх копії і складіть самі або зверніться за рекомендаціями про складання позовної заяви про розірвання шлюбу у наших юристів.
  5. Якщо виникли додаткові питання або ваша ситуація виходить за рамки типових, задайте питання юристу, який завжди готовий вам допомогти.

Подача позовної заяви про розірвання шлюбу

У загальному випадку позовну заяву про розлучення необхідно подавати районному судді за місцем проживання позивача. При подачі позову оплачується держмито в розмірі 0.2 розміру мінімальної заробітної плати. До позовної заяви додаються свідоцтво про укладення шлюбу, документ про оплату держмита, копії свідоцтво про народження на неповнолітніх дітей і копія позовної заяви про розірвання шлюбу для відповідача.

Розгляд позовної заяви про розірвання шлюбу

Після надходження позовної заяви мировий суддя протягом 5 днів вирішує питання про його прийняття. Якщо позивач правильно виконав всі рекомендації, заява приймається, у справі призначається судове засідання. В іншому випадку позовна заява про розірвання шлюбу буде залишено без розгляду або повернуто заявнику. Що робити, якщо позовна заява залишена без розгляду і що робити якщо позовну заява повернули на доопрацювання — можете дізнатися за телефонами на сайті.

Розгляд справи за заявою про розірвання шлюбу призначається районним суддею не раніше, ніж через місяць з моменту його подачі. Про час і місце розгляду справи позивач отримає судову повістку (сповіщення) поштою, буде сповіщений за телефоном (електронною поштою) або повідомлений особисто.

У судовому засіданні суд з’ясовує причини розірвання шлюбу, чи підтримує позивач свої вимоги, чи згоден відповідач на розлучення, можливо примирення сторін. За наявності підстав мировий суддя дає час для примирення на строк до 3 місяців.

Питання при оформленні позовної заяви про розірвання шлюбу та що робити, якщо відсутні документи про укладення шлюбу?

При відсутності свідоцтва про укладення шлюбу необхідно звернутися в РАГС, який реєстрував ваш шлюб, за видачою дубліката свідоцтва. Звертатися краще особисто, але можна відправити заяву і поштою.

Ми давно розлучилися з чоловіком, разом не проживають багато років, де він знаходиться — мені невідомо. Як розлучитися в цьому випадку?

Якщо невідоме місце проживання  чоловіка, розірвання шлюбу проводиться через суд. Для початку спробуйте провести розшук свого чоловіка, відвідайте його останнє місце проживання, поговоріть із сусідами, спільними знайомими, з його родичами, щоб знайти якісь відомості. Якщо розшук результатів не принесе, подавайте позовну заяву про розірвання шлюбу за останнім відомим місцем реєстрації відповідача за місцем проживання. Врахуйте, що суд буде запитувати відомості про реєстрацію відповідача з паспортного столу.

Чоловік проти розлучення, чи можна розлучитися в цьому випадку без його згоди?

При відсутності згоди  іншої сторони на розлучення, розірвання шлюбу проводиться через суд. Подавайте позовну заяву районному судді, у судовому засіданні суд вислухає позиції позивача і відповідача, якщо чоловік буде наполягати на збереженні сім’ї, вам дадуть термін до 3 місяців для примирення. Після цього, якщо примирення не відбудеться суд розірве шлюб.

Я не хочу йти в суд, не хочу більше бачити свою дружину, як розлучитися без моєї присутності?

Присутність в судовому засіданні є правом, а не обов’язком громадянина. При подачі позовної заяви можна оформити заяву про розгляд справи за відсутності позивача. Після цього залишиться тільки своєчасно отримувати повістки і чекати результату.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *