Скасування судового наказу

Судовий наказ може бути скасований за заявою боржника у двадцятиденний строк з дня його видачі, якщо боржник доведе, що з поважної причини не мав можливості заявити свої заперечення проти вимоги заявника. За заявником зберігається право розгляду його вимоги в позовному порядку. Якщо у скасуванні судового наказу буде відмовлено, боржник може оскаржити ухвалу про відмову у касаційному порядку.

Згідно з ч. 2 ст. 1251 ЦПК судовий наказ має силу виконавчого листа, стягнення по ньому здійснюється в порядку, передбаченому для виконання судових рішень, але особливої ​​уваги заслуговує та обставина, що законодавством встановлюється десятиденний термін, після закінчення якого провадиться стягнення. Це означає, що заявою боржника про скасування наказу, яке подається у двадцятиденний строк, оскаржується по суті виконавчий документ і боржник ставить питання про скасування або, у всякому разі, про зупинення виконавчого провадження.

Наказ скасовується, якщо боржник з поважної причини не мав можливості своєчасно (тобто протягом 20 днів після повідомлення про надходження заяви) заявити свої заперечення проти вимоги кредитора.

Чи можлива перевірка судового наказу по суті? Така перевірка, очевидно, можлива після того, як боржнику ухвалою суду буде відмовлено у скасуванні судового наказу. На дане визначення їм може бути подана скарга. За змістом закону така скарга подається до вищестоящого суду у строки, передбачені для касаційної скарги, тобто протягом 10 днів після винесення ухвали.

Якщо суд другої інстанції скасує ухвалу суду, який відмовив у скасуванні судового наказу, то, очевидно, це має означати визнання на підставі акту суду другої інстанції раніше виданого судового наказу не відповідає вимогам закону, в усякому разі, визнається незаконним рішення суду про відмову в скасуванні такого судового наказу.

Але це не може означати перевірки судом другої інстанції судового наказу по суті, оскільки він перевіряє відповідно до точним змістом закону тільки законність судового ухвали суду першої інстанції. Вище зазначалося, що суд першої інстанції, який видав наказ, може його скасувати тільки за формальними ознаками, на підставі пропуску з поважних причин боржником строку на подання заперечень по заявленим вимогам кредитора.

З цього випливає, що перевірка судового наказу по суті на підставі заяв боржника (відповідача) проводитися не може. За кредитором ж у будь-якому положенні справи, в тому числі після скасування ухвали суду першої інстанції про відмову в скасуванні судового наказу, зберігається право заявити позов з вимогою про розгляд справи в позовному порядку. Винесене рішення за позовом може бути оскаржено, в цьому випадку проводиться перевірка справи по суті судом другої інстанції.

Якщо у вас виникли питання, або ви не знаєте як і що потрібно робити на даному етапі – вам слід звернутися до фахівців юридичної галузі. Майте на увазі, термін оскарження дуже малий, тому не витрачайте час попусту. Всі ваші старання до цього моменту можуть бути дуже швидко розсіяні.

Скасування судового наказу:      

Задайте питання адвокату: