Розірвання шлюбу через суд

Найчастіше питання, яке нам задають по телефону і на сайті — як оформити розлучення через суд.

Ми розповімо нюанси звернення до суду з позовом про розірвання шлюбу для тих, хто бажає скласти і подати позов самостійно, без участі адвоката. Ми опишемо випадок, коли позов подається одним з подружжя.

Стаття призначена для тих, хто раніше ніколи не стикався з судовим процесом.

  1. Спочатку потрібно скласти позовну заяву (позов) до суду про розірвання шлюбу. У цивільному процесі, до якого відносяться і справи про розірвання шлюбу, є дві сторони — позивач і відповідач. Позивач — це той, хто подає позов, тобто ініціатор розлучення. Другий чоловік буде у справі відповідачем.

В Інтернеті є маса зразків позовних заяв. Однак попереджаємо, що вони можуть бути застарілими, що не відповідати чинному законодавству, і можуть містити посилання на вже не існуючі законодавчі норми. У такому випадку суд не прийме позов і поверне для доопрацювання. Крім того, типовий позов може не підходити для конкретно вашої ситуації.

  1. В який суд подавати позов? Адже буває так, що подружжя живе в різних районах і навіть містах. Згідно ст.109 Цивільного процесуального кодексу України (далі — ЦПК), позови до фізичної особи пред’являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її перебування. Тобто, якщо у чоловіка, що подає позов, є неповнолітні діти, або його стан здоров’я не дозволяє далекі поїздки, він може подати позов до суду за місцем своєї реєстрації.

У Донецькій області ви можете подавати позови до суду як на українському, так і російською мовою, за вашим вибором. Текст обов’язково повинен бути видрукуваний — на комп’ютері або хоча б друкарській машинці. Рукописний позов суд не прийме. Вимоги до форми і змісту позовної заяви викладені в ст.119 ЦПК України. Спочатку потрібно вказати суд, до якого подається позов. Далі вкажіть повне ПІБ, поштові адреси реєстрації (прописки) і телефони позивача і відповідача. Якщо ви і відповідач живете не за місцем реєстрації, окремим рядком можна також вказати адресу фактичного проживання. Це спростить отримання судових повісток.

Все це розмістите в правій верхній частині сторінки. Нижче по центру напишіть: позовну заяву про розірвання шлюбу.

  1. Далі викладіть стисло, коли і де ви вступили в шлюб, яким органом цей шлюб був зареєстрований, чи є діти від даного шлюбу, вкажіть їх ПІБ та повні дати народження.
  2. Потім викладіть причини, за якими ви бажаєте шлюб розірвати. Причини повинні виглядати переконливо, інакше суд замість розірвання шлюбу може дати вам строк для примирення. Обов’язково вкажіть, проживаєте ви з чоловіком спільно, чи ведете спільне господарство, а якщо ні — то як давно, і чи є у вас домовленість про те, з ким із вас залишаться неповнолітні діти.

Далі, з посиланням на статті Сімейного кодексу України і ЦПК, просіть суд розірвати ваш шлюб, укладений тоді-то, зареєстрований таким-то органом РАЦС (РАЦС), з номером актового запису.

  1. Нижче перерахуйте список додатків — документи та їх копії, прикладені до позову. Прикласти — значить, приєднати степлером документи до тильної сторони позовної заяви.

До позову обов’язково потрібно додати копію свідоцтва про шлюб (деякі суди вимагають оригінал!) Та копії свідоцтв про народження всіх неповнолітніх дітей, народжених у цьому шлюбі, квитанцію про сплату судового збору, і 2 копії позовної заяви. Також прикладіть ксерокопію свого паспорта.

Наприкінці поставте дату (бажано ту, коли ви понесете позов до суду), своє прізвище та ініціали, і залиште місце для підпису.

  1. Позовна заява друкуйте в 3 однакових примірниках і підпишіть кожен. До одного з них прикріпіть свідоцтво про шлюб, копії свідоцтв про народження дітей, і оригінал квитанції про сплату судового збору (про нього — нижче).

До другого примірника прикріпіть копію свідоцтва про шлюб, копії свідоцтв про народження. До третього примірника не прикріплюйте нічого.

  1. Далі — сходіть до суду, або зайдіть в Інтернеті на сайт «Судова Влада України», і дізнайтеся платіжні реквізити потрібного суду для сплати судового збору. Сплатіть потрібну суму в банку, і отриману квитанцію прикладіть до одного з примірників позовної заяви, як зазначено вище.
  2. Після цього потрібно безпосередньо подати позов до суду. Зробити це можна двома способами.

Спосіб 1 — якщо суд знаходиться в межах вашого регіону. Берете 3 примірника підготовленого позову і свій паспорт, і їдете до суду, де особисто здаєте позовну заяву. У суді залишаються 2 примірника позову, до яких додані документи. На третьому примірнику, який без докладання, працівник суду поставить дату, штамп суду, вхідний номер і свій підпис, після чого поверне вам. Цей екземпляр буде доказом подачі вами позову.

Спосіб 2 — відправити позов поштою (якщо суд далеко або немає часу на поїздку туди). Відправляти потрібно тільки 2 екземпляри, які з додатками, на поштову адресу суду. Відправляйте позов рекомендованим листом з повідомленням і описом вкладень. Собі обов’язково залиште поштову квитанцію про відправку.

Отже, позов поданий. Тепер чекайте судову повістку за адресою, вказаною у позові.

Але врахуйте — через хаос в деяких наших судах судові повістки часто не надсилаються, тому незайве буде через 10-15 днів зайти в суд і поцікавитися, кому з суддів доручено справу, і на яке число призначено перше засідання.

  1. Є й інші підводні камені — наприклад, позов можуть повернути для виправлення недоліків. Причому, іноді це відбувається навіть тоді, коли він оформлений абсолютно правильно. Просто деякі судді через перевантаження «скидають» частину справ в надії, що позивач не стане повторно подавати позов.

Також виникне проблема, якщо відповідач буде з’являтися до суду. Так, законом передбачені варіанти вирішення цієї проблеми, але в будь-якому випадку, через це процес триватиме довше.

  1. Отже, чи складно розлучитися через суд в Україні? Для непідготовленої людини – дуже складно. Але, як казали мудреці «дорогу осилит идущий».

Однак, якщо немає часу і бажання вникати в не дуже радісні нюанси судочинства — пам’ятайте, що існують адвокати — професіонали, які завжди готові допомогти і взяти на себе весь тягар судового процесу. І економія на допомозі адвоката може вилитися у втрату часу і порожню витрату сил.

Вибір завжди є!  Телефонуйте, якщо не бажаєте самостійно займатися справою:       

Задайте онлайн питання адвокату:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *