Позовна заява в суд

Як скласти позов

Позовна заява в суд складається в письмовій формі.

За чинним законодавством в позовній заяві повинні бути обов’язково вказані:

  • найменування суду, до якого подається заява;
  • найменування позивача, його місце проживання або, якщо позивачем є організація, її місце знаходження, а також найменування представника і його адресу, якщо заява подається представником;
  • найменування відповідача, його місце проживання або, якщо відповідачем є організація, її місце знаходження;
  • в чому полягає порушення або загроза порушення прав, свобод чи законних інтересів позивача та його вимоги;
  • обставини, на яких позивач обґрунтовує свої вимоги, і докази, що підтверджують ці обставини;
  • ціна позову, якщо він підлягає оцінці, а також розрахунок стягуються або оспорюваних грошових сум;
  • відомості про дотримання досудового порядку звернення до відповідача, якщо це встановлено Українським законом або передбачено договором сторін;
  • перелік доданих до заяви документів.

Тому в правому верхньому куті необхідно вказати найменування суду, до якого подається позов, Ваші прізвище, ім’я, по батькові та місце проживання (в т.ч. поштовий індекс) і ті ж відомості про відповідача.

Далі після відступу по центру пишемо «ПОЗОВНА ЗАЯВА», а на наступному рядку, також по центру, вказується найменування позову, наприклад, «про стягнення збитків».

Далі пишемо, в чому, на вашу думку, полягає порушення ваших прав, коли і за яких обставин вони відбулися, як і хто ремонтував Ваші речі і скільки це коштувало і якими документами це підтверджується. Тут же необхідно вказати посилання на обставини, на яких ґрунтуються Ваші вимоги до відповідача, і чим вони підтверджуються.

Необхідно також вказати — з яких доданків складається сума Ваших збитків (позовних вимог) і написати математичний розрахунок.

Після цього треба написати — до чого (на Вашу думку) суд повинен зобов’язати відповідача. Це може виглядати так: «На підставі вище викладеного, відповідно до статті ___ (вкажіть номери статей та найменування закону)». Далі пишемо слово «прошу», і далі — вказуємо, що Ви вимагаєте від відповідача.

Після цього необхідно вказати те, що Ви докладаєте до позову в якості доказів зазначених у позові фактів, тобто під заголовком «Додатки» необхідно перерахувати документи, що додаються.

До позову обов’язково повинні бути додані:

  • його копія (для відповідача, якщо відповідачів декілька, то — копія для кожного); Примітка: при подачі позову до арбітражного суду копії позову та доданих до неї документів позивач зобов’язаний направити відповідачу сам, а до позову додати документи, з яких це видно.
  • квитанція про оплату державного мита (не забудьте вказати її в списку додатків);
  • документи (договори, чеки тощо), на які є посилання в позові, а також їх копії для відповідача;
  • позивач – організація (компанія) додатково докладає до позову копії: свідоцтва про реєстрацію, статуту, наказу про призначення керівника;

Якщо виникли складнощі — звоніть нам. Юридична компанія «Теміс Лав»єрс Груп» готова допогти:        

Задайте онлайн питання юристу:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *